Restauratie letterschilder

restauratie letterschilder

Ook voor restauratie projecten kan je mij inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan oude, versleten muurvlak advertenties of muurschilderingen (Ghost Signs). Maar ook antieke reclameborden en oude gevelletters en opschriften zijn te restaureren naar hun originele glorie.

Restauratie schilderwerk

Restauratie opdrachten hebben altijd een voorinspectie op locatie nodig. Naast het analyseren van het te restaureren oppervlak, is vaak ook een kleurenonderzoek nodig. Idealiter kan ik met behulp van oude foto’s uit bijvoorbeeld het stadsarchief of via buurtbewoners een goed beeld krijgen van de originele schildering. Wanneer dit is gedaan kan er in overleg een restauratie of renovatieplan worden opgesteld.

Soms is hier de tijd niet voor of is het budget niet toereikend en dient er sneller gehandeld te worden. Dit is natuurlijk ook mogelijk in overleg.

Letters restaureren

De laatste jaren heb ik een aantal bijzondere en tevens bekende gevelopschriften mogen restaureren. Hier waren de letters óf in dermate slechte staat dat ze dreigden te verdwijnen óf nauwelijks meer zichtbaar. De huidige bewoners van het pand vonden het een mooi eerbetoon om de gevelletters weer terug naar voren te halen, om het pand te verfraaien en een stukje geschiedenis te tonen.

Gevelreclames en subsidie

Met regelmaat kan er voor het herstellen van oude gevelletters en muurvlakken subsidie worden aangevraagd. Bijvoorbeeld bij de lokale gemeente of een stichting. Zo zijn de Hertzberger letters aan de Prins Hendrikkade 141 tot stand gekomen mede dankzij steun van onder andere de Duitse Ambassade. Dit adres was ooit een opvang van Duitse staatsburgers.

Restauratie van illustraties en decoratieve schilderingen

Ik restaureer niet alleen letters, maar vaak ook illustraties en decoratieve schilderingen. Van simpele gebruiksvoorwerpen tot sierlijke en soms ingewikkelde Jugendstil composities. Voor dergelijke projecten werk ik vaak in opdracht van Vastgoed, onderhouds- en schildersbedrijven. Restauratie projecten kan ik ook doen in opdracht van een gemeente of VVE.