Bladgoud aanbrengen

Bladgoud aanbrengen op raam

Bladgoud op glas geeft een luxe, antieke en vooral authentieke uitstraling. Het is een techniek die zich perfect leent voor logo’s of teksten die langdurig kwaliteit moeten uitdragen.

Als een van de weinige professionals breng ik nog steeds decoratief bladgoud aan. Als specialist in vergulden maak ik voor jou unieke ontwerpen van letterlijk schitterende kwaliteit.

Bladgoud aanbrengen op glas

De schittering van bladgoud op glas heeft een hoge glans, dat eeuwenlang kan blijven zitten. In combinatie met verschillende verftechnieken is het eindresultaat bijzonder mooi. Bladgoud aanbrengen gaat in de volgende stappen:

  1. Het raam goed schoonmaken;
  2. Een speciaal lijm preparaat klaarmaken voor de aanhechting op het raam;
  3. De velletjes met bladgoud loshalen en aanbrengen;
  4. Verf aanbrengen op het bladgoud;
  5. Het aangebrachte ontwerp schoonmaken en schoonsnijden.

Vergulden met edelmetaal

Het bladgoud dat wordt aangebracht op een raam is puur 23 karaats goud. Dit goud heeft een dikte van ongeveer 0,0001 mm en is gehamerd in blaadjes van 8 bij 8 cm die gebundeld zijn in een boekje. Elk blaadje wordt met statische elektrische lading opgetild met een kwast en zorgvuldig op het raam aangebracht. Het aanbrengen van dit flinterdunne bladgoud is een vak op zich.

Een bijzonder voordeel van bladgoud letters is dat deze niet oxideren of dof worden. Bladgoud kan daarnaast op verschillende manieren aangebracht worden, waardoor er heel creatief mee gewerkt kan worden.

Spiegelgoud is voor mij de meest gevraagde techniek. Ik breng het bladgoud dan aan de binnenkant van het glas aan met een speciale oplossing. Het resultaat is een hoogglanzend ontwerp.

Oppervlakten vergulden

Bladgoud kan, naast het vergulden op glas, op veel verschillende manieren en met verschillende technieken worden toegepast. Zo is bladgoud bijvoorbeeld te gebruiken op vele soorten materialen en ondergronden: smeedijzer, pleister en stucwerk, steen, hout – zelfs textiel en (kunst)leer kunnen een ondergrond zijn voor verguldwerk.

geschilderde-letters-en-bladgoud-op-uithangbord
bladgoud-op-gevelsteen

Objecten vergulden

Je kan bijna elk object vergulden. Denk bijvoorbeeld aan gouden torenhaantjes op kerktorens, vergulde ornamenten en gevelstenen op oudere panden, wapenschilden en uithangborden, schilderijlijsten, en voer- en vaartuigen zoals auto’s, boten, motoren en zelfs treinwagons.

Voorbeelden van bladgoud toepassingen

Smeed- en gietijzer vergulden:

  • Uithangborden
  • Torenhaantjes
  • Hekwerken

Pleister- en stucwerk vergulden:

  • Gevelstenen
  • Ornamenten
  • Wapenschilden

Bladgoud aanbrengen op steen:

  • Graniet
  • Marmer
  • Grafsteen

Bladgoud aanbrengen op hout:

  • Schilderijlijsten
  • Boten
  • Uithangborden / reclameborden

Bladgoud aanbrengen op textiel:

  • Markiezen
  • Luifels
  • Banieren

Bladgoud aanbrengen op vinyl en (kunst)leer:

  • Vinyl banners / banieren
  • Instrument koffers
  • Bekleding

Bladgoud soorten en stijlen

Bladgoud is uitermate duurzaam en is aan te brengen op zowel gladde of grove ondergronden. Daarnaast kan het op verschillende manieren afgewerkt worden.

Bekijk hieronder verschillende voorbeelden.

Bladgoud polijsten voor hoogglans

Het afgewerkte resultaat kan vaak nog (gedeeltelijk) worden opgepoetst/gepolijst voor een nóg hogere glansgraad. Vaak zijn het de toegepaste effecten en de verschillen in glans die het verschil maken ten opzichte van standaard verguldwerk.

Vergulden met bladgoud Tim Cantor
Bladgoud op glas tattoo shop

Bladgoud schubbenpatroon — Engine Turn Burnishing

Een effect dat vaker wordt toegepast binnen de traditie van letterschilders (en met name wordt gebruikt voor voertuigen) is het zogenaamde ‘Engine Turn Burnishing’. Nadat het goud aangebracht is wordt er in het goud gepolijst met behulp van een rond stuk fluweel op een dot watten of spons – met of zonder hulp van een elektrische boormachine. Dit zorgt voor veel schittering, weerspiegeling en lichtverdraaiingen uit diverse hoeken. De cirkels die met deze techniek ontstaan in de textuur van het resultaat overlappen elkaar, waardoor er een soort  schubbenpatroon ontstaat.

Bladgoud inscriptie — Directional Burnishing

Een ander veelgebruikt effect bij letterschilderen is het zogenaamde ‘Directional Burnishing’. De letter (of inscriptie) wordt na het vergulden deels afgedekt met een acetaat of ander soort transparent stencil, waaruit een deel van de letter of inscriptie gesneden is. Deze wordt over de letter of inscriptie geplaatst, waarna het uitgesneden stuk in één beweging wordt gepolijst met fluweel (bijvoorbeeld in een horizontale beweging). Dit zorgt voor een andere reflectie van het licht, waardoor er de illusie van van een uitgehouwen of uitgerezen letter of inscriptie ontstaat. Deze techniek kan ook op glas worden toegepast.

Klassieke bladgoud letters

Kennis van materiaal maar vooral ervaring speelt bij deze vergulding technieken een belangrijke rol. De vele workshops en masterclasses die ik heb gevolgd, van meesters in binnen- en buitenland, hebben bijgedragen aan de kwaliteit die ik kan kan leveren.

Bladgoudlijm op oliebasis of waterbasis

Bladgoud is aan te brengen met verschillende middelen/lijmoplossingen (mixtions). Zo zijn bijvoorbeeld letters uitgehouwen uit steen te vergulden met een bladgoudlijm gebaseerd op olie. Schilderijlijsten zijn met zowel met een oliemixtion als een wateroplossing te vergulden.

Duurzaamheid van bladgoud

Bladgoud is een puur edelmetaal en wanneer de zuiverste kwaliteit wordt gebruikt (24 karaats), verkleurt deze nagenoeg niet. De meest gebruikte kwaliteit is echter 23,75 karaats en deze staat onder andere bekend als Rosenobel dubbelgoud. Deze kwaliteit laat zich beter polijsten tot een hoogglans en is van extra dikke kwaliteit, wat zorgt voor fijnere verwerking.

Bladgoud is verkrijgbaar in ‘los op vloei’ en ‘vast op vloei’. De losse soort wordt vooral gebruikt voor het vergulden van schilderijlijsten en op glas. De vast op vloei-variant –beter bekend als Patent of ‘Transfer leaf’– wordt doorgaans gebruikt voor het vergulden in de buitenlucht, zoals bijvoorbeeld bij gevelstenen en hekwerken.

Zuivere kwaliteit bladgoud zal niet oxideren of verkleuren door invloed van buitenaf en hoeft in principe niet afgelakt te worden. Het is bestand tegen regen en kan zelfs afgenomen of schoongemaakt worden na verloop van tijd. In sommige gevallen dient het werk echter wél afgelakt te worden, om beschadiging te voorkomen en om duurzaamheid te garanderen als het bijvoorbeeld gaat om voertuigen die regelmatig moeten worden gewassen.

Waar kan ik jou mee helpen?

Misschien heb je iets bijzonders in gedachten. Laten we kijken of dit mogelijk is.

Ik ben specialist in het aanbrengen van bladgoud en ik ben een van de weinige bedrijven die hier nog met regelmaat mee werkt. Heb je vragen of ideeën voor een project? Neem dan contact me me op.

Waar werk ik als vergulder?

Als vergulder werk ik door heel Nederland. Over het algemeen werk ik voornamelijk in de Randstad, maar ik werk ook graag op locaties die iets verder van huis zijn. Neem vrijblijvend contact met mij op en vraag gratis een offerte aan.